Palaa edelliselle sivulle

"Kasvua ei rajoita se, missä me ollaan" – maailman markkinat voivat avautua syrjäisemmältäkin paikkakunnalta

Vaakaporauslaitteita valmistavassa yrityksessä ajatellaan, että Ylitornion etuja ovat muun muassa työvoiman saatavuus ja toimiva alihankkijaverkosto. Yritys myy laitteita ympäri maailman, esimerkiksi Israeliin, jossa hautoja porataan kallioon.

Geonex on viisi vuotta sitten aloittanut pieni, muutaman hengen yritys Ylitorniolla. Se valmistaa vaakaporauslaitteita. Niitä tarvitaan muun muassa teiden alituksiin, kun vedetään sähkö-, vesi- tai kaukolämpöyhteyksiä.

Porauskoneita tarvitaan joskus erikoisiinkin tarpeisiin, esimerkiksi hautojen tekemiseen kallion seinään Israelissa.

Geonexillä ajatellaan, että maailman markkinat voivat avautua syrjäisemmältäkin paikkakunnalta.

– Toisaalta toimipiste ei voi koskaan olla oikeassa paikassa ainakaan tässä meidän toiminnassa, koska asiakkaita pyritään hakemaan globaalisti, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Juvani.
"Riippuu mihin asentoon karttapalloa pyöritellään"

Kun asiakkaat ovat eri puolilla maapalloa, niin Ylitorniokin on hyvä paikka yrittää.

– Sehän riippuu mihin asentoon karttapalloa pyöritellään, että ollaanko keskellä vai sivulla, toteaa Ylitornion kunnan yritysneuvoja Toni Kraatari.

Jos yrityksen asiakkaat olisivat esimerkiksi vain Etelä-Suomessa, niin Ylitornio olisi syrjässä, mutta pohjoiseen katsottuna sijainti on ihanteellinen.

– Meillä on yrittäjiä, jotka tekevät samaa tuotetta tai samaa palvelua vaikkapa Jyväskylässä ja asiakkaat ovat pääkaupunkiseudulla, niin ilman muuta niillä on etulyöntiasema. Mutta sitten, jos käännetään kuvio toisinpäin ja lähdetään vaikka Pohjois-Norjan tai Pohjois-Ruotsin markkinoille, silloin me olemme paljon lähempänä, sanoo Kraatari.

Geonexissä Ylitorniolle lasketaan eduiksi hyvin koulutetun työvoiman saatavuus, halvat tilat sekä toimiva alihankkijaverkosto.

– Kasvua ei rajoita se, että missä me ollaan. Kyllä täältä palveluita ja yhteistyökumppaneita löytyy.

Toki Geonex:llä on matkaa suurten väestökeskittyminen äärelle. Se näkyy kuljetus- ja matkustuskustannuksina sekä ajankäytössä.

– Kyllä tapaamissa joskus ihmetellään ja kysytään ehkä kerran jos kaksikin, että mistä se firma oikein käytännössä tulee, kun se tulee Ylitorniolta. Eli ei se heti esimerkiksi Saksassa välttämättä kolahda, että mistä yrityksen tilat löytyvät, toimitusjohtaja Juvani hymähtää.

Lähde: 25.1.2017 yle.fi/uutiset