Palaa edelliselle sivulle

 

Palvelut


Lainauspalvelut 

Tornionlaakson kirjastosta voi Lapin kirjasto -kortilla lainata kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia ja muuta aineistoa. Tornionlaakson kirjaston asiakkailla on käytettävissään sekä Ylitornion että Pellon toimipisteiden kokelmat. Kirjastokortin saa henkilöllisyystodistusta vastaan kirjastosta. Alle 15 vuotiaalle tarvitaan huoltajan sitoomus, joka korvaa henkilöllisyystodistuksen. Ensimmäinen kortti on ilmainen.

Katso lisää kohdasta Käyttösäännöt, maksut ja laina-ajat.


E-kirjat

Lapin kirjastoon on hankittu e-kirjoja, eli sähköisiä kirjoja lainattavaksi.

E-kirjoista Rovaniemen kirjaston kotisivuilla

E-kirjasto

 
Tietopalvelu

Henkilökunta auttaa sinua etsimään tietoa Internetistä, tietokannoista sekä painetusta materiaalista.


Verkkokirjasto

Tornionlaakson kirjasto kuuluu Lapin kirjasto – kirjastokimppaan, jolla toimii yhteinen verkkokirjasto. Verkkokirjastossa voit selata koko kimpan aineistotietokantaa, tarkistaa mistä toimipisteestä teosta on saatavilla ja tarkistaa mahdolliset varausjonot. Kirjastosta saatavalla salasanalla sekä kirjastokortista löytyvällä asiakastunnuksella voit tarkastella omia lainojasi, varauksiasi sekä maksujasi. Voit myös uusia ja varata aineistoa itse. Verkkokirjastoon pääset tästä.

 
Kaukolainaus

Mikäli Tornionlaakson kirjastosta tai muista Lapin kirjasto -kimpan kirjastoista ei löydy haluamaasi aineistoa, voit tilata sen kaukolainaksi. Kaukolainan maksu on 2 €, yliopistoista ja ulkomailta tilattaessa todelliset kulut. Voit tehdä kaukolainapyynnön lomakkeella tai asioimalla kirjaston henkilökunnan kanssa.

 
Asiakaspäätteet

Ylitorniolla on seitsemän ja Pellossa viisi asiakaspäätettä Internetin käyttöön. Yksi on tarkoitettu e-lehtien lukuun ja yksi on varustettu viivakoodinlukijalla helpottamaan esimerkiksi laskujen maksamista. Ylitorniolla on lisäksi yksi kone tutkijanhuoneessa ja yksi tiskillä aineistohakuja varten.

Kirjastoissa on langaton asiakasverkko, jota on mahdollista käyttää omalla kannettavalla tietokoneella. Tunnuksina toimivat asiakkaan omat verkkopalvelu-tunnukset. Henkilökunnalta voi pyytää myös väliaikaisia tunnuksia.

 
Tulostus, valokopiointi ja faksaus

Kirjastossa on asiakkaiden käytössä tulostus- ja kopiointimahdollisuus. Ylitorniolla on lisäksi faksausmahdollisuus.

 
Kirjastonkäytön opetus

Kirjastossa on mahdollista saada yksilöllistä opetusta kirjaston palvelujen ja tietokoneen käytössä, esimerkiksi mitä palveluita verkkokirjastossa on saatavilla ja miten niitä käytetään, itsepalvelulehtisalin käyttö jne. Voit varata ajan joko Ylitornion tai Pellon kirjastoon. Kirjastokäytön opetusta järjestetään myös vuosittain koululaisille.

 
Satutuokiot

Ylitornion kirjastossa järjestetään satutuokioita alle kouluikäisille lapsille. Aikatauluista ilmoitetaan erikseen etusivulla.

 
Lehtisali

Sekä Ylitornion että Pellon toimipisteissä toimii itsepalvelulehtisali. Ylitorniolla sali on avoin asiakkaille joka päivä klo 7.00–22.00 ja Pellossa 07.00-21.00. Lehtisalin käyttöön tarvitset avaimen, jonka saa kirjastosta. Kirjaston ollessa kiinni lehtiä voi lukea lehtisalin tiloissa. Kirjaston ollessa auki lehtiä on myös mahdollista lainata.

Tornionlaakson kirjasto on hankkinut asiakkaiden käyttöön kotimaisia sanomalehtiä sisältävän ePress-palvelun. Lehtiä pääsee lukemaan kirjaston lehtisalissa olevalla tietokoneella.

Lehtisalista voit lukea lisää tästä.

 
Kotiseutuosasto

Kotiseutuosastolle on kerätty ylitorniolaisten (Ylitornion kirjasto) ja pellolaisten (Pellon kirjasto) kirjailijoiden teoksia sekä kotiseudustamme kertovia teoksia. Osaston aineistoa ei lainata ja niitä voi tutkia vain kirjastossa. Suurimmasta osasta teoksia löytyy kuitenkin myös lainattava versio. Kotiseutuosastolta löytyy sekä kauno- että tietokirjallisuutta.

 
Tutkijanhuone

Molemmista toimipisteistä voi varata käyttöönsä tutkijanhuoneen esimerkiksi opiskelua tai tutkielman kirjoittamista varten. Tutkijanhuoneen käytön kestosta sovitaan erikseen.


Tentin valvonta

Tornionlaakson kirjastossa voi suorittaa tenttejä. Tentin suorittamisesta sovitaan etukäteen oppilaitoksen ja kirjaston kanssa. Kirjaston henkilökunta valvoo tenttiä.


Oheislukemistot

Lappilaisten koulujen on mahdollista tilata Rovaniemeltä kirjallisuutta sisältäviä valmiita paketteja opetuskäyttöön. Rovaniemen kirjaston sivuilta voit lukea lisää. Pääset sivuille tästä.

 
Digitointi

Ylitornion ja Pellon toimipisteissä voi muuttaa vanhat VHS-kasetit DVD-muotoon. Ota mukaasi tyhjä DVD-levy tai voit ostaa sellaisen meiltä (3€). Digitointiin kuluu aikaa videon keston ajan. Asiakas suorittaa digitoinnin itsepalveluna, mutta henkilökunnalta saa myös apua. Palvelu on ilmainen.

 
Tekstiviestipalvelu

”Karhut” kännykkään! Palvelumme tarjoaa sinulle mahdollisuuden saada ensimmäinen myöhästymismuistutus kännykkääsi. Palvelun saat käyttöösi käymällä kirjastossa tai verkkopalvelussa kohdassa: Omat tiedot